20100528

Tips ShoutMix

Photobucket
Tips ini untuk blogger yang belum mengubah TimeZone di shoutbox mereka mengikut waktu Malaysia. Bagi aku ia sangat penting kerana kita boleh mengetahui Masa dan Tarikh jejak yang ditinggalkan di shoutbox kita. Mungkin anda tidak menyedari kerana ia perlu di ubah sendiri. Untuk mengetahui sama ada Masa dan Tarikh anda mengikuti masa Malaysia sila lihat di Shoutbox anda di bahagian atas form name anda. Ikuti langkah-langkah mudah seperti yang di tunjukkan dibawah:

1. Login ke ShoutMix

2. Klik setting > Display > Date & Time

3. Kemudian ubah Timezone menjadi angka ini  Etc/GMT-8

4. Bahagian Display > Format > mengikut kesesuaian yang anda mahu.

Kemudian klik Save settings.

P/s : Kalau ada masalah atau apa-apa pertanyaan boleh tinggalkan msg di ruangan Komen. Entri yang akan datang BadBoy nak ajar cara nak lock shoutbox anda. Kegunaannya adalah untuk menghalang pelawat meninggalkan jejak di shoutbox anda tanpa datang ke blog anda. Sebab ramai blogger yang belum lock dia punya shoutbox.

27 comments:

  1. alhamdulillah memang dah lama ubah
    kalau tidak pagi jadi petang
    malam jadi siang
    haha

    ReplyDelete
  2. yey. bnda ni dah thu dah.aha. anyways berjaga2 la anda. hahaha =P

    ReplyDelete
  3. tq...tips yang amat berguna

    ReplyDelete
  4. h03 nice tips bro...

    ReplyDelete
  5. bukanke malaysia Etc/GMT+8 ke?

    ReplyDelete
  6. hehe..maap.betul2.waaa...malunyehttp://i550.photobucket.com/albums/ii403/Aditx/kakros01.gif

    ReplyDelete
  7. wah bagus tutorial nie... steady ar bro..

    ReplyDelete
  8. belalang x tukar2 lagi...
    huhuhu

    ReplyDelete
  9. hoho thanks for sharing..byk lagi setting kat shoutmix tu bleh explore..kalau rajin cerita ar lagi :)

    ReplyDelete
  10. ari tu dah tukar juga.. tapi bagus juga kongsi macam ni terutama utk yang baru guna shoutmix

    ReplyDelete
  11. @hansBagus la kalau gitu bro..sebab aku tengok ramai gak tak set masa ikut time Malaysia....

    ReplyDelete
  12. @cybernetic88 nak kena berjaga2 apa bro..kalau boleh tu tuis biar terang....huhu

    ReplyDelete
  13. @Mommyyus takpe kalau tak betul pun awak boleh bagi tau. Mungkin BadBoy terlepas pandang..hehe

    ReplyDelete
  14. @belalang hijau takpa belalang nanti ada masa awak tukar ler, bukannya susah pun kan?? hehe

    ReplyDelete
  15. @Fitrihadi.com kalau ada masa aku akan cerita lagi..khas untuk blogger baru je, kalau blogger lama tu semua dah pandai2 belaka...hehe, thanks bro...

    ReplyDelete
  16. malaysia +8 kot... uhhuuu..

    ReplyDelete
  17. wuahhh tq badboy....cantik da shoutmix krole..ngee...

    ReplyDelete
  18. @Khai - Justkhai.Com alahai justkhai komen blog BadBoy. JustKhai.Com memang best. Tapi memang time Malaysia Etc/GMT-8. Kalau +8 dia jadi lewat sehari. Hehe

    ReplyDelete
  19. @Krole Ok bro....pas ni kita lock shoubox kita pulak k..hehe

    ReplyDelete
  20. hehehehe
    itula pasal
    naik pening den kadang2 tu bro

    ReplyDelete
  21. hehehehheh xamek pusing sngt slma ni

    ReplyDelete
  22. @hans hans, kadang2 aku pi blog kawan2 nak tau juga last jejak yg ditinggalkan tapi tak dapat dikesan sebab masa tak betol...huhu

    ReplyDelete
  23. @kasihkuamiera lepas ni kena ambik pusing la no...huhu

    ReplyDelete
  24. wah..bagusla tips nie. Snow white dah tukar..kalau tak malam jadi siang..siang jadi mlm.. huhuhu. :e:

    ReplyDelete
  25. hehe..
    aku komen..
    trimas badboy..
    xderla bad ko eh

    ReplyDelete
  26. @Long Haffiz Long Hassan aku mana Bad bro, blog je Bad...aku tak...hahahahahaaaa....

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Tinggal Respon Anda Terhadap Entri ni. Jangan jadi mulut longkang semasa komen. Komen dengan berhemah. Haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...