20100529

Lock ShoutMix

Photobucket
Bagi blogger baru mungkin anda tidak tahu, yang salah satu penyebab blog anda kekurang pelawat adalah disebabkan anda tidak lock ShoutBox anda. Ini kerana kegunaan Website lock di ShoutMix adalah untuk lock shoutbox anda dari digunakan pelawat tanpa datang ke blog anda. Apa yang BadBoy perhatikan masih ramai blogger yang belum lock ShoutBox dia. Bukan sahaja Blogger baru tapi Blogger lama pun masih ada yang belum lock. Bagi pengguna CBOX untuk lock CBOX anda lagi senang dari ShoutMix. Ikuti langkah-langkah mudah di bawah untuk lock shoutbox anda : >

Tips dibawah hanya untuk pengguna ShoutMix. Jika anda pengguna CBOX, dan mahu lock cbox anda sila tinggalkan komen dan BadBoy akan buat entri pasal CBOX pula jika ramai yang meminta.

1. Login ke ShoutMix

2. Klik Website Lock di bawah Security (lihat gambar di bawah)

3. Kemudian masukkan Website/Blog URL anda di dalam kotak Page Must Contain (lihat gambar diatas)

Kemudian klik Save settings.

Photobucket

32 comments:

  1. tq utk info ni
    biskoot dah pun lock chatbox kat blog.
    so nnt xdela spam bot dtg kaco. :)

    ReplyDelete
  2. hehehehe...bagus...apek ingt balu nk share..tp badboy sudah share...gud2...

    ReplyDelete
  3. @Biskoot Bagus ler, tapi ya bukan untuk menghalang SPAM..

    ReplyDelete
  4. @ApekxHensem™ Takpe la apex kalau apex nak buat jugak, mana la tahu kot2 ada yang tak paham apa yang BadBoy tulis...Boleh baca kat blog apex lak kan?....hehe

    ReplyDelete
  5. terima kasih
    terus lock shoutmix...
    tak kasi orang masuk...
    kuikuikuik

    ReplyDelete
  6. salam..masih xpaham..haha slow sket dunie IT ni..knp nk kne lock? lalala xplain sket.. ;p~ mahaplah lembab sket..

    ReplyDelete
  7. @.:reine:. Kalau awak tak lock, org boleh tinggalkan jejak kat shoutbox awak tanpa datang ke blog awak..kurang la pelawat blog awak..huhu

    ReplyDelete
  8. heee thanks :) memang susah kalau blog tak de shoutmix..

    ReplyDelete
  9. tq2 , aku baru jer lock tadi hehe

    ReplyDelete
  10. macam mana diorg leh tinggal jejak tanpa visit blog? tp pape pun, dh buat weblock tu..hehe

    ReplyDelete
  11. tq..b4 this dad baca dah..tp xbuat..so,ni baru buat..tq

    ReplyDelete
  12. @Nine patut sebelum ni aku cek ko tak lock lagi..hehe

    ReplyDelete
  13. @Hasrol Nizam kalau nak tahu, ko boleh buka nuffnang dan klik Rujukan Pautan atau Referrals. Ko boleh tengok dari mana dtgnya pelawat ke blog ko. Kebanyakkan dari shoutbox kan...cuba klik..kalau yg lock tu dia takleh buka..kalau tak lock dia akan naik shoutbox penuh screen laptop ko...

    Tu maknanya dia tak lock...selamat mencuba...

    ReplyDelete
  14. @~Blabberina~ Memang la, badboy dah jumpa banyak blog yang dah ajar...tapi entri ni untuk kawan2 BadBoy lak....hehe

    ReplyDelete
  15. patut la, bila bukak nuffnang, ada yg tak leh nak bukak..TQVM.. bila nak ajaq lg?

    ReplyDelete
  16. owh...macam tu ke..ok2..dah cuba tgk..ramai je yg tak lock ni..so senang ar nk tgal kalau tak visit blog pun..baru faham..tq2.. :c:

    ReplyDelete
  17. dh lock dh...hehe

    ReplyDelete
  18. eh..me tak fahamla..hehe..kalu depa tak visit camna lak depa leh datang n tinggalkan jejak..atoii..pening..aperpun 10s..me dah lock..

    ReplyDelete
  19. @fiq BadBoy dah jawap soalan tu kat salah sorang yg komen cuba baca komen dari Hasrol Nizam...thanks, hehe

    ReplyDelete
  20. itu me dh tgk..mmg ada yg lock n tak lock..tapi dari mana depa dtg..hehe..sori byk tanya.. :f:

    ReplyDelete
  21. @fiq kalau fiq dah tengok mesti fiq dah dapat jawapan tu....depa dtg dari blog depa ke blog fiq. maybe fiq tingal jejak kat shoutbox depa..haha, apa punya jawapan ni..soalan fiq BadBoy tak paham.haha sebab jawapan dah bagi..

    ReplyDelete
  22. salam admin... nak tanya kenapa kena klik website lock... apa kegunaanya.. sorry ler tanya/....
    from wanzi

    ReplyDelete
  23. @wanzi kegunaan Website lock di ShoutMix adalah untuk lock shoutbox anda dari digunakan pelawat tanpa datang ke blog anda.

    kalau nak tahu, ko boleh buka nuffnang dan klik Rujukan Pautan atau Referrals. Ko boleh tengok dari mana dtgnya pelawat ke blog ko. Kebanyakkan dari shoutbox kan...cuba klik..kalau yg lock tu dia takleh buka..kalau tak lock dia akan naik shoutbox penuh screen laptop ko...kalau org guna cara ni kurang la pelawat yg masuk blog awak..entri ko pun dia tak baca ..

    selamat mencuba...hehe

    ReplyDelete
  24. apa faedah dr bende nih?? btw thanx 4 the info

    ReplyDelete
  25. tq share ilmu yg ada.. :) .. tutorial yg senang difahami.. tq

    ReplyDelete
  26. @Hafiz Mohd Kalau kata 10 org yang guna cara ni...ko akan rugi 10 pelawat atau lebih, sebab diaorang tak masuk ke blog ko. Ko tak dapat traffic dia tapi dia akan dapat traffic ko n dlm masa 20minit dia boleh blogwalking ke 100 blog tanpa menunggu lama..

    ReplyDelete
  27. @atie Ok2....bagus la kalau senang difahami, BadBoy takut org tak paham...haha

    ReplyDelete
  28. kue nk entry sal lock cbox thankx :)

    ReplyDelete
  29. @kue Ok kue, dah buat dah..haha

    ReplyDelete
  30. Anonymous2:40 AM

    http://i550.photobucket.com/albums/ii403/Aditx/ehsan01.gif

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Tinggal Respon Anda Terhadap Entri ni. Jangan jadi mulut longkang semasa komen. Komen dengan berhemah. Haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...